Sinds begin 2016 ben ik reisleider bij een hele leuke reisorganisatie. Dat betekent dat ik veel in het buitenland zit – een droombaan, dus! Door al die leuke vakantiekiekjes onder palmbomen denken veel mensen dat ik 24/7 op het strand zit. Logisch, maar een reisleider doet veel meer dan dat. Vandaag behandel ik dus een veelgevraagd onderwerp: wat doe je eigenlijk allemaal als reisleider?
Reisleider, geen reisgids
Om even een veelgemaakte vergissing de wereld uit te helpen: ik ben een reisleider, geen reisgids. Een reisgids is iemand die veel kennis heeft van een bepaalde bestemming. Zij verschaffen toeristen informatie over deze bestemming. Een reisleider daarentegen is iemand die verantwoordelijk is voor alle logistieke en organisatorische aspecten van een reis. Ik begeleid de reis van A tot Z, zorg ervoor dat alles op rolletjes verloopt en ben een aanspreekpunt voor alle deelnemers.
Voorwerk
Al voordat ik op reis ga begint het werk! Van het reisbureau krijg ik alle informatie over de bestemming, de deelnemerslijst, formulieren die ik moet invullen naderhand en de reisbescheiden. Ondanks dat ik geen reisgids ben vind ik het toch fijn om wat over de bestemming te weten, zeker als ik er nog niet eerder ben geweest. Daarom lees ik mezelf altijd goed in en Google ik zelf ook nog wat.
Ook bekijk ik de deelnemerslijst en stel ik een e-mail op die ik naar alle deelnemers stuur. Hierin stel ik mezelf voor en leg ik nogmaals kort uit waar we elkaar ontmoeten op Schiphol en hoe ik te bereiken ben. Dit staat al in de reisbescheiden, maar mijn ervaring is dat deelnemers het vaak fijn vinden om nog even persoonlijk iets te horen van de reisleider. Ook maak ik vaak een Whatsapp-groep aan, zodat we al voorpret kunnen delen. Ik word ook nog vaak gemaild of gebeld met vragen over bagage, de bestemming of algemene vragen.
Op Schiphol
Eenmaal aangekomen op het vliegveld zorg ik ervoor dat ik ruim op tijd bij onze ontmoetingsplek sta. Ik ben er zelf altijd minimaal een half uur vroeger dan de deelnemers. Als iedereen er is deel ik de bagagelabels uit die ze kunnen invullen en aan hun bagage kunnen hangen. We checken allemaal gezamenlijk in. Vaak verzamel ik alle paspoorten en check ik ons allemaal in, en zorg er dan gelijk voor dat de wensen van de deelnemers in acht worden genomen. Zo kan het zijn dat sommige mensen een voorkeur hebben voor een stoel aan het gangpad in verband met claustrofobie, of wilt iemand echt niet alleen zitten omdat ze een beetje vliegangst hebben.
Eenmaal ingecheckt geef ik iedereen hun paspoorten, vliegtickets en gaan we door de douane. Daar spreek ik een duidelijk tijdstip af wanneer we allemaal bij de gate moeten zijn. Vaak zijn de groepen niet heel groot en gaan we gezamenlijk nog even wat drinken, maar soms zwerft iedereen uiteen en ontmoeten we elkaar pas weer bij de gate.
De vlucht
Tijdens de vlucht zorg ik ervoor dat ik af en toe het vliegtuig rondloop om met iedereen een praatje te maken. Ik houd goed in de gaten of iedereen wel met elkaar overweg kan, of mensen bang zijn of dat er nog onbeantwoorde vragen zijn. Ik doe ook nog kleine dingetjes erbij zoals kauwgom uitdelen vlak voordat we gaan opstijgen of landen, dit waarderen de deelnemers vaak.
Aankomst op de bestemming
Eenmaal geland gaan we met zijn allen door de douane en naar de bagageband. Weer spreek ik een duidelijke plek af waar we allemaal gaan staan voordat iedereen er vandoor gaat. Omdat sommige mensen graag willen roken, spreek ik vaak af dat we net om de hoek buiten wachten op elkaar. Het reisbureau heeft de transfer naar het hotel geregeld en ik weet van tevoren al welke organisatie ons ophaalt, dus zodra ik deze heb gevonden gaan we met zijn allen in de bus. In de bus verzamel ik kopietjes van paspoorten, waar ik om had gevraagd per email. Zo hoeven de deelnemers hun paspoort niet af te geven bij de receptie van het hotel en kan ik gemakkelijk iedereen inchecken bij aankomst in het hotel. Onderweg vertel ik vaak nog wat over de bestemming.
In het hotel
Aangekomen in het hotel check ik iedereen in en geef ik ze hun kamerpasjes. Het ligt aan het tijdstip, maar vaak geef ik iedereen een halfuurtje tot een uurtje om even te wennen in hun kamer en uit te pakken. Ik ga ondertussen een praatje maken met de receptie, de general manager en de lokale reisagent die ondertussen is aangekomen. Hierdoor krijg ik een duidelijk overzicht van de mogelijkheden binnen en buiten het hotel.
Welkomstbijeenkomst
De welkomstbijeenkomst vindt altijd zo snel mogelijk plaats, omdat ik hier de deelnemers uitleg hoe alles te werk gaat. Zo kan ik ze bijvoorbeeld vertellen hoe de kluisjes werken, waar ze hun handdoeken voor het strand kunnen halen, welke tijden we afspreken voor het diner en wat wel/of niet zit inbegrepen in het pakket. Qua excursies heb ik vaak hulp van de lokale reisagent die duidelijk uitlegt wat de mogelijkheden zijn. Vaak boeken mensen gelijk al excursies, en anders geven ze het in de dagen erna bij mij aan. Zelf mag ik (bijna) altijd gratis meegaan als reisleider, of ik krijg wat commissie als ik niet meega.
Gedurende de reis
Het hectische gedeelte is achter de rug! Tijdens de reis leren de deelnemers en ik elkaar steeds beter kennen. Ik heb het snel door als iemand een beetje buiten de boot valt, of bijvoorbeeld verdrietig is om een of andere reden. Tijdens die situaties fungeer ik een beetje als psycholoog of coach. Ook probeer ik er dan voor te zorgen dat de groep toch een beetje meer toenadering zoekt bij elkaar zodat iedereen een leuke reis heeft. Ik geef deelnemers vaak net dat zetje dat ze nodig hebben om bijvoorbeeld mee te doen aan aquagym of een dartwedstrijd, of ik neem het voortouw door zelf in het water te springen. Kortom: ik maak mensen enthousiast!
Verder fungeer ik echt als aanspreekpunt voor alle deelnemers en krijg ik dagelijks met vele vragen te maken. Als deelnemers merken dat hun kamer niet goed wordt schoongemaakt, ga ik dat regelen. Als deelnemers graag ’s avonds ergens Spaanse tapa’s willen eten, ga ik op zoek naar het beste restaurant en maak ik de reservering. Ik informeer ze ook over de vertrektijden van de excursies, wat ze mee moeten nemen en hoe laat ze weer terug zijn. Verder ga ik gewoon om met alle deelnemers en ga ik heerlijk met ze zwemmen, op excursie en winkelen.
Hulp tijdens calamiteiten
Het kan ook wel eens voorkomen dat er nare dingen gebeuren tijdens een reis. Gelukkig heb ik dit vrijwel niet meegemaakt, maar het kan voorkomen dat iemand ernstig ziek wordt of om een of andere reden terug moet naar Nederland. In dat geval zorg ik ervoor dat alles op rolletjes verloopt, heb ik het contact met de hulpdiensten, het ziekenhuis, de familieleden in Nederland enz.
De terugreis
De terugreis naar Nederland verloopt bijna hetzelfde als de heenreis, dus daar hoef ik niet al te veel over te vertellen. Het enige verschil is dat ik vaak ervoor probeer te zorgen dat wij onze kamers kunnen aanhouden totdat de taxi ons ophaalt om naar het vliegveld te gaan. Ook stel ik de deelnemers op de hoogte van de vertrektijd.
Eenmaal thuis in Nederland is het alleen nog maar een kwestie van formulieren invullen voor het reisbureau. Zo vul ik bijvoorbeeld formulieren in over de accommodatie, de omgeving en de reis in het algemeen. Dit zijn flinke documenten waar ik altijd wel een tijdje zoet mee ben. Op deze manier weet het reisbureau precies hoe de reis is verlopen (naast het feit dat we veel contact hebben gehad tijdens de reis, natuurlijk). Ook maak ik vaak een online fotoalbum aan voor de deelnemers.
Zo, dat was een lap tekst! Maar hopelijk is het nu duidelijk wat een reisleider precies doet. Ik krijg er altijd veel vragen over, wat ook helemaal niet gek is. Zo een ‘gewoon’ beroep is het inmiddels niet! Ik vind het geweldig om te doen en kan eerlijk zeggen dat dit wel een beetje mijn droombaan is. En ja, het is fantastisch dat ik vaak ook gewoon een middagje kan zwemmen, met ze mee op excursie kan en in feite betaald op vakantie ben. Maar vergis je niet, want als reisleider kan je het nog wel eens heel druk hebben, zeker als je wat moeilijkere gasten hebt of een erg grote groep. Het kan behoorlijk wat stress opleveren. Maar dat neemt niet weg dat ik het fantastisch vind om te doen!
Zou jij wel eens reisleider willen zijn?
4 comments
Haha, je klinkt eigenlijk een beetje als een soort personal assistant! Lijkt me heerlijk om jou mee te hebben op reis 🙂
Leuk! Ben je al lang reisleider? Ik wil het eens proberen, maar ik lees vaak in vacatures dat je ervaring moet hebben in het begeleiden van groepen, had jij dat ook? En het schijnt niet heel goed te verdienen…kun jij ermee rondkomen?
Ik had toen ik net begon ook geen ervaring met reisleiding, maar eens moet de eerste keer zijn 🙂 Ik had het geluk dat ze vertrouwen in me hadden én ik werkte al wel jaren in een pretpark waardoor ik goed wist om te gaan met mensen. Helaas verdient het inderdaad niet ontzettend goed, waardoor ik er nog een andere baan naast heb. Dus je kunt er niet fulltime mee rondkomen. Maar voor mij geeft dat niet, want ik vind het ZO leuk!
Dank voor je reactie! Wat goed dat ze je een kans gaven en het je zo goed bevalt, ondanks het lage salaris. Misschien toch maar een brief schrijven binnenkort, never try never know immers. 🙂